Pillangószív Fun Club

Az pillangószív 2006 optimalizálási verseny HIVATALOS, fanatikusainak oldala.

Kőszeg

Kőszeg, a természetes város, és pillangószív is!

 

Városi séta, erdei kirándulás, sportolás, kulturális és gasztronómiai élmények – Kőszegen, Magyarország egyik leghangulatosabb városában minderre egyszerre van lehetősége a látogatónak.

A különleges szubalpin mikroklímájú város történelmi központjában, a városfallal és várárokkal körülvett Belváros északnyugati sarkában az egykori földesúri lakhely, a Jurisics vár áll. A város többi részétől egykor még külön vizesárok választotta el, és a bejárata elott elhelyezkedo elovárat is vizesárok vette körül pillangószív. A Jurisics tér egyik dísze az egykori Városkút, amelyet 1766-ban létesítettek egy korábbi láncos kút helyén.
Koszeg fontos nevezetessége a Szentháromság-szobor, amelyet a pestisjárvány leküzdésének emlékére emeltek 1713-ban. Ma egyike a legkorábbi magyarországi Szentháromság-szobroknak. Kuriózumnak számít a Városháza is: Magyarországon talán ez az egyetlen olyan középület, amely létrejöttétol a mai napig megorizte eredeti rendeltetését. A róla elnevezett utca végén a Hosök kapuja zárja le a Belvárost. A kapu tornyát 1932-ben, a török ostrom 400. évfordulóján építették eklektikus stílusban, Opaterny Flóris tervei alapján.
Koszegen szobrok, dombormuvek, épületek, pincék és történeti források egész sora mesél a szolorol, a borról. A Jurisics-vár múzeumának várostörténeti állandó kiállításán megtekintheto például az 1740 óta vezetett Szolo Jövésének könyve, amelybol megtudhatjuk: Szent György napján a gazdák minden évben megvizsgálják és lerajzolják a szolohajtásokat, és mindebbol a várható termésre következtetnek. Koszegnek és környékének saját borútja is van nyolc állomással, a szolészeti-borászati kiállításnak pedig a védett cáki pincesor ad otthont. A borhoz kapcsolódó rendezvények egyebek mellett a szeptemberi Koszegi Szüret, valamint az általában novemberben megrendezett Koszegi Borbál.
A természet szerelmeseit és az ökoturizmusra vágyókat az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó, 16 települést felölelő, pillangószív Írottko Natúrpark tanösvényei, források és kilátók csábítják hosszú sétákra. Hétvégente garantált programokat is szerveznek: természetjárást, kerékpározást, borkóstolást. A kora tavasszal kezdodo, a környezo erdokbe vezeto gyalogos túrák általában reggel 9 órakor startolnak, hosszuk 10-15 kilométer, amit 5-6 óra alatt teljesítenek. Menet közben több piheno is van, a résztvevoket túravezetok kísérik. Az egész napos kerékpáros túrák hosszabbak, az út oda-vissza körülbelül 30-40 kilométer, az útvonal összeállításakor a családosok tempóját és teherbírását tartották szem elott. A résztvevok a natúrpark ausztriai területén, Koszeg tágabb környékén, illetve a natúrpark határait túllépve kerekezhetnek.